Geocaching elméletben és a gyakorlatban
(Megane Klubosoknak)

(Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy megkeresett a Geocaching Lap szerkesztője és feltette az ide mutató linket az oldalára. A cikket eredetileg Megane Klubosoknak írtam, így szerepelnek benne olyan fogalmak (klub, honlap, hobby rovat, stb.), amik csak ezzel a rövid magyarázattal nyernek értelmet.)

Bevezető

Már többedszer fordul elő, hogy egy klubtársunk - "megfertőzve" a többiek lelkesedésétől - GPS-t vásárol és belevág a geocaching-be. Én is így kezdtem és mint mindenki, tele voltam kérdésekkel, mit hogyan lehet itt csinálni, kezdve a készülék kezelésétől a célok kikeresésén és megtalálásán keresztül a logolásig. Ezt a kis irományt elsősorban a kezdők számára írom, remélem sok kérdésre választ találtok benne, amire meg nem, azt kérdezzétek bátran azoktól, akik már régebb óta csinálják. A honlapon megtaláljátok a hobby rovatot, benne a geocaching szekciót azokkal a tagokkal, akik ezzel foglalkoznak.

Ez a leírás teljesen szubjektív, én így szoktam csinálni, ami nem azt jelenti, hogy másképpen nem lehet, egy idő után mindenkinek kialakulnak a saját szokásai, rigolyái, nem mindenki szokott leírásokat nyomtatni, papírtérképet magával vinni, stb.

A következő témaköröket fogom érinteni:

Hát akkor hadd szóljon...

A GPS kiválasztása és megvásárlása

Egyből egy nagyon kényes témakörrel kezdjük: hogyan válasszunk GPS-t? Az alapvető probléma az, hogy általában nem tudhatjuk előre, hogy mit tudnak ezek a készülékek és ebből mire lesz szükségünk. Nem mindig célszerű a legolcsóbbat kiválasztani, bár maguk a GPS vevők, amik a készülékekben vannak, körülbelül egyforma minőségűek, tehát a választást inkább a készülék plusz szolgáltatásai motiválják. MagPet-től tudom (ld. később), hogy kétféle GPS vásárló van: az egyik a legolcsóbb készüléket szeretné megvenni, a másik a térképesek közül a legolcsóbbat, tehát egy nagyon fontos szempont, hogy kell-e nekünk térkép, vagy nem.

Nekem egy egyszerű Geko-201 készülékem van, aminek az egyetlen extra szolgáltatása, hogy adatkábel csatlakoztatható hozzá, de bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki túrázásra, geocachingre szeretne GPS-t vásárolni. Két magánvélemény: adatkábel nélküli készüléket vásárolni gyakorlatilag pénzkidobás, illetve ha több célra szeretnénk venni a GPS-t, pl geocaching-re és autós navigációra is, akkor jól nézzünk körül a választás előtt. A mostanában divatos PDA-val integrált megoldások nagyon jók az autóba, de terepre nem valók.

Vásárlás előtt tehát mindenképpen tájékozódjunk, melyik készülék mit tud, mennyibe kerül. A Garmin készülékek magyarországi forgalmazója a Navigate Kft, aminek vannak viszonteladói Budapesten és vidéken is. Ezek közül az egyik a Geochallenge GPS bolt, (1163 Budapest Veres Péter út 35.),  ahol Magyar Pétert (MagPet) kell keresni és nemcsak vásárolni, hanem kölcsönözni is lehet GPS-t, így több fajtát ki lehet próbálni, megkönnyítve ezzel a későbbi választást. Ez az üzlet azért is jó nekünk, mert Megane Klub-osok részére ad bizonyos kedvezményeket, amikről a honlapon olvashattok részletesen. Mégegy hasznos információ, hogy a Garmin készülékek mindig azonos árban vannak mind a Navigate üzletében, mind a viszonteladóknál, az akciók is egységesek, tehát mindegy, hogy hol vesszük meg a készüléket, ugyanannyiba kerül.

Akinek szűkebb a pénztárcája, vagy nem akar ennyit rááldozni, az használtan is vehet GPS-t ugyanitt, de más viszonteladóknál is.

Végül javaslom a "Borza-Gerő-Mohos-Szentpéteri : GPS mindenkinek" című könyvet, amelyet szintén megvehettek minden GPS-t forgalmazó üzletben.

Szükséges szoftverek és internetes oldalak

Megvan tehát a GPS, amit az előző pontban leírtaknak megfelelően adatkábellel célszerű megvásárolni. A következő teendőink lesznek a ládák kikeresése az interneten, áttöltés a készülékbe, aztán jöhet a terepmunka, végül a remélhetőleg szerencsés megtalálás utáni logolás.

A ládák adatbázisban való tárolására van egy nemzetközi oldal, ez a geocaching.com. Kialakultak lokalizált verziói, ahol az egyes országok közösségei elkészítik a saját nyelvükön a saját országukra értelmezett adatbázisokat. Nekünk is van ilyenünk, ez a geocaching.hu. Itt különböző térképeken böngészhetjük a ládákat, illetve letölthetjük az adataikat különböző formátumokba.

Én a kezdetektől a GPS TrackMaker nevű ingyenes programot használom. Ennek a formátumát a geocaching.hu támogatja, tehát az ottani térképen megjelenített ládákat ".gtm" formátumban letöltve meg tudja nyitni, editálni illetve át- és visszatölteni a gps-re/ről.

Egy másik nagyon hasznos oldal a turistautak.hu, ahonnan mások által GPS-sel bejárt és track-ként rögzített túristautakat tudunk lementeni és szintén a GPSTM-rel megnyitni. Ha egy ilyen track-gyűjteményt aktív track-ként a Geko-ra töltünk, a buta kis készülékünk úgy fog kinézni, mintha térkép lenne rajta :-).

A geocaching.hu és a turistautak.hu azonos user-adatbázissal dolgozik, ha valaki regisztrál az egyiken, ugyanazzal az azonosítóval lesz regisztrálva a másikon is.

Segítségünkre lehet még a térképcentrum.hu, ahol koordinátákat tudunk térképen ellenőrizni, illetve onnan leszedni.

Előkészületek

A ládázást nyilván a célpont(ok) kijelölésével kell kezdeni. A geocaching.hu-n lehet a térképeket böngészni, a ládára kattintva megnézni annak leírását, benne a nehézséget, a korábbi megtalálók véleményeit, stb. Kiválasztás előtt mindig célszerű a rejtő leírásán felül elolvasni a legutolsó 5-6 megtaláló leírását, hátha a láda elveszett, áttették máshova, rossz állapotban van, stb. Ezután én a leírást át szoktam másolni word-be és kitörlöm belőle, ami nem fontos. Ezután jöhet a következő láda, majd amikor készen vagyok, az egészet kinyomtatom. Általában 3-4 láda leírása el szokott férni egy A4-es oldalon, kivéve persze a hosszú multik leírásait.

Ezután úgy állítom be a térképet, hogy minden láda látszódjon rajta, ami nekem kell, majd elmentem ".gtm" formátumba, amit a GPSTM-mel megnyitok. Ez úgy fog kinézni, mint egy vaktérkép, amin rajta vannak a ládák. Amelyik nem kell, azt kitörlöm, illetve szükség esetén - pl. multiládáknál, vagy ha a leírás egyéb segédpontokat említ - kézzel veszek fel pontokat. Lehet még tetszőleges számú pontot definiálni a térképcentrum segítségével is, ha ott a térképen van egy számomra fontos pont, akkor rákattintok, majd az oldal frissülése után le tudom olvasni a koordinátáit.

Ha olyan helyre megyek, amiről van track-gyűjtemény a turistautak.hu-n, akkor onnan letöltöm a track-eket GPSTM-txt formátumban és összemerge-ölöm a ládákat tartalmazó file-al. Ezután a felesleget ki szoktam törölni és csak a ládák környékén levő track-eket hagyom meg. Ha ez mind készen van, akkor ezt az egészet elmentem és áttöltöm a Geko-ra.

Lehet kis térképet is nyomtatni arról, amit a GPSTM ilyenkor mutat, hiszen ez egy olyan speciális térkép, amit ha jól csináltunk, akkor szerepelnek rajta az érintendő pontok és az útvonalak. Ehhez csak PrtScr-t kell nyomni, ettől a képernyő tartalma a vágólapra kerül, onnan meg be lehet tenni pl. Paint-be és kinyomtatni.

Ezek után tehát a következők állnak rendelkezésünkre:

Én azért a megfelelő túristatérképet sem szoktam otthon hagyni :-).

Terepen

Itt egyrészt meg kell keresni a ládát, másrészt ne felejtsük el felírni a logoláshoz szükséges jelszót és a megtalálás időpontját.

Ehhez túl sok megjegyzést hozzáfűzni nem tudok, viszont a Geko-val kapcsolatban le kell írnom, hogy mivel kettő darab kicsi AAA ceruzaelemmel működik, ami nem egy erőmű, én mindig viszek magammal tartalék elemet, illetve takarékos (battery-safe) üzemmódban használom, és csak a láda közvetlen környezetében váltom át normal módra. Van akinek ettől égnek áll a haja, én hozzászoktam.

Logolás

A megtalálás után, ha be vagyunk regisztrálva a geocaching.hu-ra, akkor be kell logolnunk a megtalálást. Ez csak a jelszó ismeretében történhet meg. A log tartalmazza a megtalálás időpontját, az értékelésünket, a megjegyzéseinket és tehetünk bele fényképeket is.

Az értékelés három részből áll: környezet, rejtés, web. Az értékelést mindenki a maga ízlése szerint végzi, de támpontokat adhat erre vonatkozóan a geocaching.hu is.

Megjegyzést mindig illik írni, hiszen a rejtő mindig kíváncsi a véleményünkre, legyen az pozitív, vagy negatív, ez utóbbi mindig jobbító szándékú legyen, sosem sértő, vagy bántó.

A logolást megtehetjük otthon a geocaching.hu-ról, de még odakint a terepen is wap-ról, ha van ehhez szükséges mobiltelefonunk.

Hobby rovat a honlapon

A Megane Klub honlapján van egy hobby rovat, amit tulajdonképpen a klub geocaching-gel foglalkozó tagjai hoztak létre. A rovat bármelyik szekciójába - így a geocaching-be is - bármelyik klubtag felíratkozhat. Miért célszerű ez:

Ajánlott irodalom, linkgyűjtemény

Borza-Gerő-Mohos-Szentpéteri: GPS mindenkinek http://www.geochallenge.hu/bolt/konyv/gpsmindenkinek.htm

A Garmin cég hivatalos oldala: http://www.garmin.com
Navigate Kft. http://www.garmin.hu
Geochallenge Gps Bolt: http://www.geochallenge.hu
Nemzetközi geocaching oldal: http://www.geocaching.com
A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület hivatalos honlapja: http://www.geocaching.hu
GPS TrackMaker: http://www.gpstm.com
Túristautak: http://www.turistautak.hu
Térképcentrum:
http://www.terkepcentrum.hu

Geocaching Lap - minden, ami geocaching: http://geocaching.lap.hu

2006.01.02.

BBird (http://bbird.info-port.hu)